Fraud Blocker
A csapatépítés alapjai
Csapatépítő program

Cikkünket mindenképp úgy kezdenénk, hogy tisztában vagyunk azzal, mennyire nehéz a csapatépítő programok szervezése. Szinte lehetetlennek tűnik minden elvárásnak megfelelni, valamint évről élvre újabb izgalmas ötlettel előállni. Sokan voltunk már végtelenül unalmas játékokkal, modoros, kínos és erőltetett feladatokkal teli csapatépítő tréningen. Mi a HatásSzünet Műhelynél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy senkire ne erőltessünk olyasmit, ami nem komfortos. Igyekszünk úgy felépíteni tréningjeinket, hogy senkinek se legyen az az élménye, hogy hirtelen belöktük a színjátszás mélyvizébe.

A csapatépítés fogalma

A csapatépítés definíciójában benne rejlik az is, hogy elősegítheti a csapaton belüli szerepek alakulását. Fontossága a szervezetfejlesztésben vitathatatlan, nem véletlenül használják széles körben a csoportfejlesztési tevékenységek során. A csapatépítés lényege az lenne, hogy a résztvevők stresszmentesen, önfeledten együtt tudjanak tölteni egy kis időt. Amely során senkit nem nyomasztanak a határidők, a végeláthatatlan teendő listák és gigaprojektek, egyszerűen csak aktívan együtt játszunk és megismerjük egymást egy új oldalról.

A céges csapatépítés célja

Ezeknek a csoportos tevékenységeknek természetesen van egy olyan rendkívül pozitív előnye is, hogy élmény alapon tanulhatunk az együttműködésről, kommunikációról, csapatmunkáról, problémamegoldásról, kreatív gondolkodásról, vezetésről, bizalomról, tiszteletről, és konfliktuskezelésről. Egy jó csapatépítő program többnyire interaktív, de olyan formában, hogy az introvertáltabb kollégáknak se legyen teher a bekapcsolódás.

A kooperatív játékokban az a legjobb, hogy valódi tét nélkül dolgozunk együtt, mégis ugyanazokat a humánerőforrásainkat tudjuk működtetni, amelyeket egy munkahelyi szituációban. Ezt követően amikor valóban egy probléma előtt állunk majd az irodában, jó esetben AHA-élményünk lesz, hiszen észbe kapunk milyen jól tudtunk együtt dolgozni legutóbb a csapatépítőn.

A csapatépítés módszerei

A csapatépítés módszere attól is függ, hogy milyen típusú csoport igényli. Nem érdemes minden közösségre ugyanazt a gyakorlatsort alkalmazni, hisz teljesen más típusú eszközökre van szüksége egy multinacionális cég csapatának, mint mondjuk pedagógusoknak, pszichológusoknak, vagy például egy jótékonysági szervezetnek. A tipikus céges csapatépítésen kívül egyre nagyobb teret nyer a gyerekeknek osztályban szervezett, iskoláknak és pedagógusoknak kialakított csapatépítés, de van már kereslet a családi, női, férfi, karitatív, coaching jellegű, zenés, kézműves, vagy éppen főzés fókuszú programok iránt is.

A HatásSzünet Műhelyben mi alapvetően a színjátszás eszközeit hívjuk segítségül a csapatépítő programjainkon. Konkrét, csapatra szabott tematikát készítünk, melynek igény szerint része lehet a játékokon, gyakorlatokon kívül egy dramatikus történet is. A résztvevők a történet szereplőinek bőrébe bújva játszhatnak az adott témakörben.

A csapatépítés helyszíne

A HatásSzünet Műhely alapvetően Pest megyében, azon belül is Budapesten működik, de amennyiben találunk egy olyan időpontot, ami mindenkinek megfelel, szívesen tartunk csapatépítőt Budapest környékén, vagy vidéken is.

A világjárvány alatt nagyobb teret nyert online csapatépítés. Ebben a nehéz időszakban nekünk is teljesen át kellett alakítanunk a működésünket. Nyitott színjátszó műhelyünk jó pár hónapon keresztül online formában működött. Nem szeretnénk senkit sem áltatni, élőben természetesen jobb közösen játszani, de sokkal több lehetőség rejlett ebben a módszerben, mint hittük. Az otthoni lét rendkívül kreatív lehetőségeket biztosított a változatos kellék- díszlet-, és jelmezhasználatra.

Tudjuk, hogy a cégeknek egyre rugalmasabbnak kell lenniük a csapatépítés tekintetében, hisz gyakran a munkavállalók nem tartózkodnak egy városban, avagy országban. A járványidőszak általi hosszú hónapok tapasztalatainak köszönhetően online csapatépítés ötletek garmadájával rendelkezünk. Az önfeledt játékot pedig szerencsére nem kilóméterekben mérik és szeretjük a kihívásokat.

A csapatépítő program ötletek gyűjtése során bizonyára sokan találkoztunk már az igazán aktív szabadtéri avagy divatosabb nevén „outdoor”, kincskereső, szabadulószobás, festéklövészetes programokkal. A mi profilunk inkább az elmélyülést, egymásra figyelést, amatőr színjátszást, improvizációt, örömjátékot részesíti előnyben, de természetesen nem zárkózunk el attól, hogy jó idő esetében akár a szabad ég alatt játsszunk együtt.

Csapatépítés angolul

Tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon sok Magyarországon az olyan cég, ahol teljesen nemzetközi a csapat, így kifejezetten angol nyelvű „team building” programot keresnek. Egyikünk sem beszél anyanyelvi szinten angolul, de volt már rá példa, hogy angolul tartottunk foglalkozást, nemrég pedig egy nemzetközi projektben is részt vettünk. Volt már olyan megkeresésünk is, ahol a csapat egyik fele magyar anyanyelvű volt, a másik fele angolul beszélt, így felajánlottuk, hogy akár mindkét nyelven is levezényelhetjük a programot. Tehát a nyelvi különbségek nem szabhatnak gátad az önfeledt játéknak.

A csapatépítő ideje, időtartama, megszervezése

Tapasztalataink szerint őszi-téli időszak a legsűrűbb, tavasz vége-nyár elején kevesebb a megkeresés. Azonban bármelyik időszakra is esik a választás, a kulcs az előre tervezésben rejlik. A legtöbben akkor fognak tudni részt venni a programon, ha jó előre be tudják írni a naptárjaikba. Nekünk, facilitátoroknak is nagy segítség ha le tudjuk kötni az időpontokat, hiszen mindig az élvez prioritást, aki hamarabb lecsapott egy időpontra.

Időtartam tekintetében elég széles a skála, a pár órás programtól kezdve, az egynapos csapatépítésen át, az úgynevezett „ottalvós”, akár egész hétvégés céges rendezvényekig, ahol a kollégáknak biztosított a szállás, étkezés, stb.

Bármelyik verziót is választja a megbízónk, mi nyitottak vagyunk akár több napos rendezvények lebonyolítására is. Rendszeresen tartunk nyaranta színjátszó táborokat, tehát van gyakorlatunk a hosszabb, elmélyültebb munkában is, de akár egy másfél órás foglalkozást is örömmel levezénylünk.

Csapatépítő játékok, ötletek

A szakmában tisztában vagyunk azzal, mik a rendszeresen visszatérő, szerencsére egyre nagyobb körben ismert csapatjátékok. Sok közösség dönt úgy, hogy megoldja a csapatépítést házilag, ami teljesen rendben van, főleg, ha van esetleg a csapatban olyan, aki valamennyire jártas az ilyen programokban. Sok hasznos és vicces, játékötletet lehet gyűjteni az internetről, viszont érdemes azért ügyelni arra, hogy hogyan állítunk össze egy gyakorlatsort.

Például ha egy bizalmi gyakorlatot túl korán csinál egy csoport, vagy még nagyon nem összeszokott a csapat, azzal pont az ellenkezőjét érhetjük el a célunknak.

Nálunk alapvetően a felszabadult játékon van a hangsúly, amit megfűszerezünk a közösség igényeivel (ezt természetesen mindig egyeztetjük az alkalom előtt) és végül lehetőséget nyújtunk arra, hogy egy kisebb jelenetben például ki is próbálhassák magukat a résztvevők. Minden alkalom előtt elmondjuk, hogy nálunk semmi sem kötelező, nem erőltetünk senkire semmit.

Azonban bátorítani szoktunk azért mindenkit arra, hogy próbáljon ki új dolgokat.

A dráma szó görög megfelelője a cselekvés. Arra bíztatjuk a résztvevőinket, hogy próbálják ki magukat úgy helyzetekben, hiszen egy biztonságos közegben mi baj történhet? Samuel Beckett szavaival élve: „Mindig a próba. Mindig a bukás. Sebaj. Kezdd újra. Bukj újra. Bukj jobban.“

További
hírek

Scroll to Top